Unga vuxna är mer intresserade av privatekonomi idag är någonsin tidigare. Samtidigt uppger många unga att de inte har full koll på vad det innebär att handla på kredit. Här kommer fyra tips till alla som vill lära sig att handla smartare på kredit:
1. Köp inget som du inte har råd med och betala i tid.
Det absolut viktigaste att komma ihåg när man handlar på kredit är att det är ett lån som du måste betala tillbaka. Om du inte betalar dina kreditköp riskerar du att skulden först hamnar hos inkasso och senare hos Kronofogden – den statliga myndighet som hanterar obetalda skulder. Hamnar skulden hos Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning, en så kallad “prick”, hos kreditupplysningsföretagen. För privatpersoner ligger anmärkningen kvar i tre år och kan skapa problem om du till exempel vill ta lån, hyra en lägenhet eller teckna ett mobilabonnemang.
Det är även viktigt att komma ihåg att betala tillbaka i tid. Om du inte betalar dina räkningar i tid finns risken att du får betala påminnelseavgifter och extra räntor. I förlängningen riskerar obetalda räkningar att hamna hos Kronofogden.
Enligt en undersökning av Klarna beror 57 % av påminnelseavgifterna på att man glömt betala. Med budgetverktyget i Klarna-appen kan du hålla koll på dina köp och dessutom se vad som ska betalas. Slå även på push-notiser i Klarna-appen så hjälper vi dig komma ihåg att betala i tid.
2. Lär dig kreditbegreppen.
Begreppsdjungeln på kreditmarknaden kan vara snårig och att inte fullt förstå innebörden av vissa begrepp kan stå en dyrt. Vet du till exempel vad som är skillnaden på nominell och effektiv ränta? Om inte så är du inte ensam. Enligt en studie som Klarna utfört förstår 51 procent av alla svenskar inte skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta.
På
har vi samlat en ordlista som innehåller de viktigaste och mest förekommande begreppen som du kommer stöta på när du handlar på kredit.3. Lär dig när det är det rimligt att betala med olika typer av kredit.
En bra tumregel är att tänka på avbetalningstiden i relation till livslängden på köpet.
Kort livslängd på det du ska köpa – lika med smart att betala så snabbt som möjligt.
Lång livslängd på det du ska köpa – lika med rimligt att betala av under en lite längre tid vid behov.
4. Se upp för dåliga krediter och onödiga avgifter.
Det finns exempel på dåliga krediter. Som de utan slutdatum, så kallad revolverande- eller oändlighetskredit. Den här typen av kredit kan verka bekväm och flexibel – baksidan är att du riskerar att fastna i långa återbetalningstider med höga räntor som gör att du betalar mycket mer för det du köpte, än vad som stod på prislappen.
Var också vaksam på onödiga avgifter. Många aktörer lockar med låga räntesatser, som kombineras med olika start- och administrationsavgifter som gör det svårt att få en samlad bild av köpets totala kostnad. I höstas avskaffade Klarna både start- och administrationsavgifter, vilket gör att att man bara behöver betala en rak och förutbestämd ränta på det lånade beloppet.
TLDR? Här kan du få en snabbkurs i kredit.
Inte tid eller lust att läsa igenom ovan? Klarna tagit fram en kort film som sammanfattar tipsen ovan som ska hjälpa unga att handla smartare. Se den här.
Filmen dyker även upp i Klarna-appen och via e-mail för alla* 18-25-åringar som handlar med något av Klarnas kreditalternativ för första gången.
*Konsumenter som inte har Klarna-appen eller som inte prenumererar på nyhetsbrevet kommer i dagsläget inte få ta del av filmen på grund av tekniska begränsningar.
*Undersökningen är genomförd av analysföretaget Yougov på uppdrag av Klarna mellan 18-23 augusti 2021. Sammanlagt genomfördes 1010 CAWI-intervjuer med personer i åldern 18+ år.