• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

BE - Onderzoek identificeert vijf specifieke eindejaarspersona’s voor de feestdagen

November 15, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Klarna image

Belgen hebben minder stress tijdens de feestdagen dan andere nationaliteiten en niemand beheert zijn eindejaarsbudget beter dan millennials

Brussel, 15 november 2021 – Achter elk geschenk gaat een ander type shopper schuil. Al gehoord van de kocht-ik-al-in-septembershopper, de geef-meer-om-meer-te-krijgenshopper of de o-nee-is-het-morgen-al-kerstshopper? Klarna, marktleider in flexible betalingsopties en online shopping, onderzocht in een nieuwe wereldwijde studie hoe onze identiteit onze kijk op de feestdagen beïnvloedt. 

  • Uit een wereldwijde studie van Klarna en consumentenpsychologe Kate Nightingale zijn vijf specifieke persona's naar voren gekomen voor shoppen en vieren tijdens de feestdagen. 

  • Als we focussen op België, dan zien we verrassend genoeg dat Belgen minder stress hebben tijdens de feestdagen dan andere nationaliteiten. 

  • En de feestdagen mogen gerust even duren! Belgen vieren oud en nieuw langer dan andere nationaliteiten: 1 op de 3 geeft aan dat dat zeker gebeurt tot midden januari of zelfs tot een nog latere datum.

Onderzoek levert vijf specifieke eindejaarspersona's op
Iedereen heeft een andere kijk op de feestdagen. Als we hier echter wat dieper op ingaan, blijkt uit data van Klarna* dat die uiteenlopende houdingen te herleiden zijn tot vijf types personen:

  • De Feestdagen-fan en het Feestbeest zijn dol op de feestdagen. Ze doen niets liever dan geschenkjes kopen (bijna dubbel zoveel als het wereldwijde gemiddelde van 48%!) en maar liefst 9 op de 10 (respectievelijk 91 en 92%) gaat op zoek naar zinvolle geschenken, liefst met een mooie korting (84 en 92%). Feestdagen-fans zijn iets meer geneigd om de feestdagen te vieren met hun familie, terwijl Feestbeesten vieren met, wel ... zowat iedereen.

  • Gezelschapsdieren focussen op hun familie. Ze zijn niet zo dol op cadeautjes kopen, maar als ze dat doen, gaan ze vooral voor zinvolle geschenken (47%).

  • De Pragmatist zorgt dat alles in orde is. Zowat de helft van hen (50%) zoekt koopjes bij het winkelen en meer dan een derde (39%) wil milieuvriendelijke geschenken kopen.

  • De Nonchalant vindt de hele feesthype maar niets. Ze kopen ook niet zo veel geschenken. Doen ze dat toch, dan gebeurt dat meestal spontaan (of zelfs op het laatste moment). Meer dan de helft (54%) gaat alleen voor een geschenk als ze iets vinden dat wellicht iemand zal bevallen. 

Hoewel België achttiende en laatste staat in de Holiday LOVE-lijst van Klarna, mag het duidelijk zijn dat de Belgen veel belang hechten aan hun familie. De courantste persona is namelijk de Gezelschapsdieren (26%). Nagenoeg even courant is de Pragmatist (eveneens 26%), wat aangeeft waarom Belgen niet bepaald veel stress hebben tijdens de feestdagen. Voor de Feestdagen-fans (23%) mogen de feestdagen duren tot eind januari, en dat geldt ook voor het kleinere percentage Feestbeesten (9%).

"Enkele van de belangrijkste onderscheidende factoren tussen de verschillende persona's zijn gevoelens, voorbereiding versus spontaniteit en zinvolle geschenken. Uit eerder onderzoek bleek al dat onze psychologische eigenschappen onze kijk bepalen op de feestdagen en geschenken kopen. De studie van Klarna breidt die kennis uit en geeft consumenten nog meer inzicht in hun eigen gedrag.” Kate Nightingale, consumentenpsychologe

Wist-je-dat:

  • Middelste kinderen willen trendy geschenken van een bekend merk (8%) en vinden de grootte belangrijk (13%).

  • Millennials hebben veel meer verantwoordelijkheid dan de meeste mensen denken: 1 op de 4 koopt de eindejaarsgeschenken vooraf (in de loop van september en oktober) om klaar te zijn voor de feestdagen.

  • Millennials kijken ook naar hun budget: meer dan een derde (37%) heeft meer aandacht voor de financiële aspecten dan andere leeftijdsgroepen.

  • En tot slot: jongere consumenten zijn vaker 'doorgevers'. Uit de data blijkt immers dat vooral millennials en consumenten van generatie X een minder geslaagd cadeau vervolgens aan iemand anders zullen schenken.