Klarna tar bort revolverande kredit från kassan. Förändringen är ett ställningstagande mot icke-transparenta evighetskrediter och för att alla delbetalningar ska ha ett sludatum. Klarnas vill med förändringen minska risken för konsumenter att hamna i ohållbara skuldfällor och sätta en ny standard i kreditbranschen.
En undersökning som Yougov genomfört på uppdrag av Klarna visar att:
- Endast 28% av svenskarna tycker att banker och kreditinstitut är öppna och ärliga med den faktiska kostnaden för kreditköp.
- 20% av svenskarna inte förstod kostnaden av sin valda kredit, såsom kreditkort eller blancolån, när de använde den första gången.
Så kallade “revolverande krediter” är ett tydligt exempel på när kostnaden för ett kreditköp är svår för konsumenten att förutse och förstå. Genom möjligheten att betala så lite som en 1/24 av skulden varje månad så minskar skulden långsamt samtidigt som kostnader för räntor och avgifter gör att köpet riskerar att bli dyrare än tänkt. I likhet med resten av kreditbranschen har Klarna erbjudit en sådan produkt, kallad “Delbetalningskonto”, men den tas nu bort från kassan.
"Att ta bort Delbetalningkonto från kassan är ett sätt för oss att bidra till mer hållbara betalningar. Genom att ge nya krediter ett slutdatum vill vi göra så att alla inbetalningar gör märkbar skillnad på den aktuella skulden, och undvika att konsumenter fastnar i långdragna och i förlängningen dyra krediter", säger David Fock, global produktchef på Klarna.
Så kallade revolverande kreditkonton med ett kreditutrymme för konsumenter att använda vid behov är en av kreditbranschens standardprodukter, exempelvis är kreditkort designade på det sättet. Att konsumenten kan betala av i sin takt skapar en i vissa fall värdefull flexibilitet, men riskerar också att leda in kunden i en allt större skuld med allt längre avbetalningstid.
Jämfört med faktura, direktbetalning och avbetalningar med slutdatum är det en liten andel av Klarna-köp som gjorts med Delbetalningskonto. Men i en analys som Klarna gjort av skulder som nått hela vägen till Kronofogden visade det sig att delbetalningskontot var överrepresenterat i jämförelse med andra betalmetoder.
Under det senaste året har Klarna arbetat för att synliggöra kreditbranschens utmaningar. Till grund för detta ligger en omfattande kartläggning av kreditmarknaden i Norden där bolaget särskilt synat villkoren för konsumenter som handlar online, både hos Klarna och hos konkurrenter.
Att ta bort produkten Delbetalningskonto från kassan är en av flera produktförbättringar som Klarna nu genomför med ambitionen att sätta en ny standard i kreditbranschen när samhällets fokus på hållbarhet ökar. Först riktades ljuset mot produktion, därefter på transporter - och nu tror Klarna att hållbara betalningar kommer att bli allt viktigare för både konsumenter och handlare. Klarna vill leda utvecklingen genom förändringar av den egna verksamheten. Dessutom fortsätter Klarna att bidra till en transparent och faktabaserad diskussion om konsumtionslån. Sajten Wikipink redovisar svensk data om påminnelseavgifter samt inkasso- och Kronofogdeärenden.
Presskontakt
press@klarna.com