• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Hälften av svenskarna vet inte vad effektiv ränta är

September 27, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

PinkStandard NoMoreUnreasonableFees Emotional 002 3x2

Klarna tar bort alla administrations- och startavgifter för att göra det enklare för konsumenter att förstå vad krediterna kostar. Vid delbetalning kommer konsumenter nu bara att betala en förutbestämd ränta. Dessutom tas dröjsmålsräntan vid sena betalningar bort. Klarnas avser att erbjuda ett hållbart kreditalternativ inom e-handeln och sätta en ny standard i kreditbranschen. 

I en undersökning genomförd av Yougov på uppdrag av Klarna framkommer att många svenskar som handlar på kredit gör det utan att veta vad köpets totala kostnad kommer bli. Yougovs undersökning visar bland annat att: 

  • 51 procent inte förstår skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta.
  • 20 procent uppgav att de inte förstod vad den totala kostnaden skulle bli när de handlade på kredit för första gången.

På kreditmarknaden lockar många aktörer med förhållandevis låga räntesatser. Men räntan kombineras ofta med olika typer av avgifter, som startavgifter, månadsavgifter och administrationsavgifter. De många avgifterna gör det svårt för konsumenter att förutse vad krediten egentligen kostar och den effektiva räntan blir avsevärt högre än den aviserade räntan. 

“Tydlighet måste vara en grundbult i kreditbranschen, men dessvärre är det sällan tydligt vad ett blancolån eller en delbetalning kommer kosta konsumenten. Vi vill sätta en ny standard i branschen och gör därför om våra delbetalningar så att konsumenten bara behöver förhålla sig till räntan, och slipper de otydliga och ibland omotiverade avgifterna”, säger David Fock, global produktchef på Klarna.

Genom att slopa start- och administrationsavgifter och ta bort dröjsmålsräntan kommer den som tar en kredit för ett köp hos en Klarna-ansluten handlare bara att behöva  betala en rak och förutbestämd ränta på det lånade beloppet. Den effektiva räntan och den totala kostnaden blir tydlig direkt vid köptillfället och inga oväntade kostnader eller avgifter tillkommer. En av alla handlare som ställer sig positiva till förändringarna är ABS Wheels.  

“Vi är väldigt måna om våra kunder och att vara transparenta gentemot dem är en självklarhet. Därför är vi glada över att kunna erbjuda schysstare betalningar tillsammans med Klarna”, säger Andie Lahdo, vd och grundare,  ABS Wheels.

“Den här förändringen gör att vår delbetalningsprodukt skiljer sig från andra på marknaden, men vi hoppas att andra aktörer följer efter och att transparenta och hållbara krediter blir standard. Det är oroväckande att så många konsumenter inte förstår vad deras krediter kostar och att kreditbranschen utnyttjar det”, säger David Fock, global produktchef på Klarna.     

 

Effektiv ränta

Total kostnad

 

Köpesumma

 

Före förändring

 

Efter förändring

 

Före förändring

 

Efter förändring

3 månaders avbetalning

3 000 kr

30,60%

18,90%

136 kr

88 kr

12 månaders avbetalning

3 000 kr

33,56%

18,90%

497 kr

291 kr

 

Under det senaste året har Klarna arbetat för att synliggöra kreditbranschens utmaningar. Till grund för detta ligger en omfattande kartläggning av kreditmarknaden i Norden där bolaget särskilt synat villkoren för konsumenter som handlar online, både hos Klarna och hos konkurrenter. Att slopa alla onödiga avgifter är en av flera produktförbättringar som Klarna nu genomför med ambitionen att sätta en ny standard i kreditbranschen när samhällets fokus på hållbarhet ökar. Först riktades ljuset mot produktion, därefter på transporter - och nu tror Klarna att hållbara betalningar kommer att bli allt viktigare för både konsumenter och handlare. Klarna vill leda utvecklingen genom förändringar av den egna verksamheten. Dessutom fortsätter Klarna att bidra till en transparent och faktabaserad diskussion om konsumtionslån. Sajten Wikipink redovisar svensk data om påminnelseavgifter samt inkasso- och Kronofogdeärenden

För mer information:
press@klarna.com