• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Klarna: Coronaviruset accelererar digitala trender

April 20, 2020

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Viveka-Söderbäck-Klarna

- Många av de trender vi sett över längre tid har accelererat ytterligare efter Coronavirusets spridning  under den senaste månaden. Andelen kontaktlösa betalningar har ökat kraftigt och det blir allt vanligare att blippa med mobiltelefonen och smarta klockor istället för det fysiska plastkortet. Samtidigt har det blivit mer populärt att både göra vardagsinköp på nätet och att samla information från olika betalningskort och bankkonton på en och samma plats för att få en mer komplett översikt över den personliga ekonomin, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Allt fler svenskar “blippar” med smarta klockor och mobiltelefoner istället för det fysiska plastkortet

Färsk statistik från Klarna visar att kontaktlösa betalningar blir allt mer populära bland de tvåhundratusen konsumenter som idag använder Klarnakortet. Andelen kontaktlösa betalningar med Klarnakortet har ökat kraftigt under de senaste veckorna och det blir allt vanligare att använda mobiltelefonen eller smarta klockor för att “blippa” i kortterminalerna, istället för det fysiska plastkortet. Det är en trend som Klarna har sett över en längre tid, men hygienmedvetenheten givet Coronavirusets spridning verkar ha accelererat utvecklingen ytterligare.

- Det var längesedan svenskarna primärt slutade betala med kontanter och började använda plastkort istället, och nästa steg i den utvecklingen verkar bli att betala utan att behöva nudda butikens kortterminal överhuvudtaget, säger Viveka Söderbäck.

Ökat intresse för digitala tjänster som ger bättre översikt över den personliga ekonomin

Klarna rapporterar om ett ökat intresse för företagets apptjänst som erbjuder konsumenter möjligheten att samla information från flera olika banker och kort på ett och samma ställe. Konsumenter kan använda tjänsten för att få bättre överblick och kontroll över sin personliga ekonomi, och det har blivit tydligt att allt fler både valt att aktivera tjänsten och börjat använda den mer frekvent under de senaste veckorna.

- Många konsumenter har olika former av betal- eller kreditkort från andra utställare än den egna banken, och mer än ett bankkonto av olika orsaker. Det blir allt mer populärt att använda tjänster som ger möjligheten att samla information från alla sina kort och konton på ett och samma ställe. Det förbättrar överblicken och underlättar vardagsekonomin utan att konsumenten själv behöver samla och manuellt hantera informationen i kalkylark eller dylikt för att hålla koll på sina inkomster och utgifter, säger Viveka Söderbäck.

Trendbrott inom e-handeln - fler använder datorer istället för mobiltelefonen

De senaste åren har det funnits en tydlig trend inom e-handeln med att köp från mobiltelefoner stått för en allt större andel av köpen, men sedan Coronavirusets börjat spridas har utvecklingen dock vänt och börjat gå åt motsatt håll med en allt större andel köp från datorer.

I början av året genomfördes majoriteten av vardagsinköpen av mat och dryck på nätet från mobiltelefoner, men under den senaste månaden har mönstret förändrats radikalt. Numera genomförs istället de flesta köpen från datorer. Även inom varukategorier som normalt sett har en väldigt hög andel köp från mobiltelefoner, som mode och barnprodukter, så ökar köpen från datorer, även om fler än tre av fyra köp fortfarande görs från mobiltelefonen inom de varukategorierna.

- Det är ett tydligt trendbrott inom e-handeln att andelen köp från datorer har ökat under senaste veckorna. Särskilt tydligt är det bland vardagsinköp, där majoriteten av köpen genomfördes från mobiltelefoner så sent som för ett par veckor sedan. Att det blivit såhär kan troligtvis hitta sin förklaring i att de som vanligtvis inte handlar lika mycket på nätet har börjat handla mer, och är mer trygga med att använda datorn. En ytterligare förklaring kan vara att många av de som brukar sköta vardagsbestyr och köpa mat på mobilen på väg hem från jobbet, numera arbetar hemifrån, säger Viveka Söderbäck.

 

Statistik från Klarnas betalningslösningar*

Län där e-handeln ökat mest per person jämfört med genomsnittssvensken

  • Södermanlands län

  • Västernorrlands län
  • Dalarnas län
  • Stockholms län
  • Uppsala län

Kommuner där e-handeln ökat mest per person jämfört med genomsnittssvensken

  • Bjurholm (Västerbottens län)

  • Vansbro (Dalarnas län)
  • Vaxholm (Stockholms län)
  • Dals-Ed (Västra Götalandsregionen)
  • Båstad (Region Skåne)

Varukategorier som tar en allt större andel av plånboken (åldersgrupper)

  • 18-35: Hem & trädgård, Barnprodukter, Underhållning

  • 36-55: Hem & trädgård, Barnprodukter, Elektronik
  • 56+: Mat & dryck, Hem & trädgård, Hälsa & Skönhet

Varukategorier som tar en större andel av plånboken (kön)

  • Män: Hem & trädgård, Mat & dryck, Barnprodukter

  • Kvinnor: Hem & trädgård, Mat & dryck, Barnprodukter
 

Klarnas shoppingindex över Sveriges län- och kommuner

(Index (100) representerar den genomsnittlige svenskens shopping, och en högre eller lägre siffra visar om invånarna i länet handlat mer eller mindre per person)

 

Listplacering**

Län Shopping per capita
1 (1) Stockholms län 122
2 (3) Uppsala län 106
3 (2) Jämtlands län 99
4 (6) Västmanlands län 98
5 (5) Region Halland 97
6 (4) Norrbottens län 95
7 (16) Södermanlands län 95
8 (10) Gävleborgs län 94
9 (8) Västra Götalandsregionen 94
10 (7) Region Skåne 94
11 (14) Dalarnas län 94
12 (9) Örebro län 92
13 (13) Värmlands län 92
14 (11) Östergötlands län 91
15 (17) Blekinge län 90
16 (15) Kronobergs län 89
17 (18) Jönköpings län 88
18 (21) Västernorrlands län 88
19 (19) Kalmar län 87
20 (12) Region Gotland 87
21 (20) Västerbottens län 85
 

* Klarna hanterar uppskattningsvis omkring hälften av transaktionerna för svensk e-handeln. Statistiken visar förändringen under de två första veckorna i april jämfört med en genomsnittlig dag i februari

** Listplacering under de två första veckorna i april, med tidigare listplacering under februari månad inom parentes

 

För mer information

Niklas Gillström

Presschef

niklas.gillstrom@klarna.com / press@klarna.com

+46730817391

 

Om Klarna 

Klarna är en av världens ledande betalningsleverantörer och en fullt licensierad bank, som vill revolutionera betalningar och banktjänster, och skapa smidigast möjliga shoppingupplevelse för både konsumenter och handlare. Företaget grundades i Stockholm 2005, och är med en nuvarande värdering på 53 miljarder kronor Europas högst värderade privata fintechbolag, och ett av de högst värderade privata fintechbolagen i världen. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse överallt. Klarna har idag 200 000 anslutna handlare, 3000 anställda och är verksamt i 17 länder. Bland Klarnas handlare finns varumärken som H&M, Adidas, IKEA, Expedia Group, ASOS, Michael Kors, Nike, Superdry, Sephora, Samsung, Zara, Boozt, Sonos och Daniel Wellington, som genom Klarnas innovativa shoppingupplevelse erbjuder tjänster som sträcker sig bortom betalningar, och ger konsumenterna möjlighet att ta kontroll över sina personliga ekonomi. För mer information, besök klarna.com.