• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Markant ökning för sport- och fritidsutrustning i spåren av pandemin

March 24, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

ZeroColor talt

Covid-19-pandemin har inneburit ett tydligt uppsving för friluftsaktiviteter såsom vandring, skidåkning och utomhusträning av olika slag. Det ökade intresset för att vistas ute i naturen har gett ett tydligt avtryck i försäljningen av sport- och fritidsprodukter på nätet, visar Klarnas statistik. Kategorin som helhet har ökat med 37% under årets två första månader jämfört med året innan. 

  • Den kundgrupp som växer snabbast inom sport och fritid är de över 66 år, vilka har ökat sin andel av köpen med 37% jämfört med förra året. 
  • Ett trendbrott är att kvinnor stod för för majoriteten (51%) av köpen inom sport- och fritidsutrustning i januari 2021. För ett år sedan var det män som gjorde merparten av köpen.
  • Söndagar är den populäraste dagen att handla sport- och fritidsprodukter på nätet. Den vanligaste tiden på dygnet att handla är mellan klockan 20 och 21. 

“Friluftstrenden som har pågått sedan förra våren ser ut att hålla i sig även i år. När människor inte kan resa i samma utsträckning som tidigare, och kanske drar sig för att trängas på ett gym, har många istället upptäckt vår svenska natur. Det återspeglas tydligt i försäljningen av sport- och fritidsutrustning, som fortsätter att gå starkt i inledningen av 2021. Särskilt tydlig är trenden bland äldre konsumenter, som vill leva ett aktivt liv samtidigt som de förhåller sig de riktlinjer och rekommendationer som finns,” säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

En av de e-handlare som har påverkats positivt av det ökade friluftsintresset är Outnorth som säljer produkter för allehanda utomhusaktiviteter.

“Friluftslivet hade en ökande trend redan innan corona kom med dess resebegränsningar, men har sedan mars förra året verkligen skjutit i höjden. Så långt in på det här året har intresset bara fortsatt att öka. Exempelvis är trafiken till våra sajter upp med 85% jämfört med samma period 2020,” säger Pelle Gustafsson, Chief Marketing Officer på Outnorth.

Försäljningen inom kategorin har ökat med hela 46% från april 2020 till februari 2021 enligt Klarnas data, och på Outnorth säger man att det är svårt att hitta en outdoor-produkt som inte har ökat i intresse.

“Det har blivit tydligt att man semestrar hemma och då gärna upptäcker naturen. Produkter som sovsäckar och tält är det mycket stort intresse kring. Så pass stort att vissa produktkategorier i princip säljer slut helt och hållet. En annan trend som vi också tycker oss se, nu när vi har våren precis runt hörnet, är att utomhusträningen (till exempel löpning och trailrunning) kommer att få sig ett uppsving,” säger Pelle Gustafsson.

Klarnas data visar att invånarna i norra Sverige köper betydligt mer sport- och fritidsprodukter per person än i södra Sverige. I Jämtlands län, som toppar listan över länen som handlar mest inom kategorin, ligger försäljningen per invånare 52% över snittet för landet som helhet. Tvåa på listan är Norrbotten, där försäljningen per invånare är 44% högre än genomsnittssvenskens. I Skåne, som återfinns i botten av listan, är den 24% lägre. 

“Norra Sverige bjuder både på skidåkning under vintern och fjällvandring under sommarhalvåret. Därför är det naturligt att det säljs mest sport- och fritidsprodukter per invånare i dessa län. Därmed inte sagt att man rör sig mindre ute i naturen i landets södra delar, men det krävs i regel inte lika mycket utrustning för att ta sig ut i skog och mark,” säger Viveka Söderbäck.
 
Klarna’s shoppingindex (Sport- och fritidsprodukter - shopping per capita)

Index (100) representerar den genomsnittlige svenskens shopping, och en högre eller lägre siffra visar om invånarna i länet handlat mer eller mindre per person

 

Län Index - shopping per capita (Nationellt genomsnitt=100)
Jämtlands län 152
Norrbottens län 144
Västerbottens län 129
Dalarnas län 124
Västernorrlands län 111
Gävleborgs län 111
Värmlands län 107
Uppsala län 106
Stockholms län 106
Örebro län 101
Östergötlands län 98
Jönköpings län 96
Västmanlands län 96
Södermanlands län 95
Västra Götalandsregionen 95
Region Halland 95
Kalmar län 92
Kronobergs län 89
Blekinge län 87
Region Gotland 79
Region Skåne 76

Statistiken kommer från Klarnas betalningslösningar under januari och februari 2021. Klarna hanterar uppskattningsvis omkring hälften av transaktionerna för svensk e-handel. 

 

För mer information:

Fredrik Thambert
Communications Manager Klarna
fredrik.thambert@klarna.com
0736183288

Om Klarna
Klarna är en av världens ledande betalningsleverantörer och en fullt licensierad bank, som vill revolutionera betalningar och banktjänster, och skapa smidigast möjliga shoppingupplevelse för både konsumenter och handlare. Företaget grundades i Stockholm 2005, och är med en nuvarande värdering på drygt 90 miljarder kronor Europas högst värderade privata fintechbolag, och ett av de högst värderade privata fintechbolagen i världen. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse överallt. Klarna har idag 200 000 anslutna handlare, 3 500 anställda och är verksamt i 17 länder. Bland Klarnas handlare finns varumärken som H&M, IKEA, Expedia Group, ASOS, Michael Kors, Nike, Superdry, Sephora, Samsung, Zara, Boozt, Sonos och Daniel Wellington, som genom Klarnas innovativa shoppingupplevelse erbjuder tjänster som sträcker sig bortom betalningar, och ger konsumenterna möjlighet att ta kontroll över sina personliga ekonomi. För mer information, besök klarna.com.