Amsterdam, 28 oktober 2021 - Klarna, marktleider in betalingsoplossingen en shopping platform, heeft onderzocht hoe Nederlanders deze feestdagen gaan winkelen. Uit deze analyse blijkt dat de aankopen voor de feestdagen dit jaar vroeger dan ooit gedaan worden. Het vermijden van mogelijke leveringsproblemen door tekorten en vertragingen bij zendingen, speelt een duidelijke rol. Hoewel winkels tijdens Black Friday en de feestdagenperiode dit jaar open (lijken te) zijn, kiezen Nederlandse consumenten er toch voor om veel van hun aankopen online te doen. Wat ook opvalt is dat het cadeaubudget dit jaar flink omhoog gaat en dat livestreaming en social media voor jongeren goede inspiratiebronnen zijn.
Op basis van een enquête onder 1.000 Nederlandse consumenten tussen 18 en 66 jaar en interne data*, heeft Klarna een aantal opvallende verschuivingen geconstateerd die invloed hebben op het shopgedrag deze feestdagen:
- Shoppen voor de feestdagen begint vroeg. Hoewel de feestdagen nog moeten komen, begon 12% van de Nederlanders al in september met hun aankopen voor de feestdagen. Nog eens 13% is van plan om al vóór Black Friday te beginnen. Dat betekent dat 1 op de 5 shoppers dit jaar eerder begint met hun aankopen voor de feestdagen dan in 2020. Dit zien we vooral onder jongere shoppers (Gen Z: 38%, Millennials: 43%**) die graag vroeger hun aankopen willen doen. De early birds doen dit vooral om te profiteren van koopjes en kortingen (71%). Shoppers geven ook aan dat ze zeker willen zijn van de beschikbaarheid van producten (47%) en dat ze vertragingen bij de verzending willen vermijden (47%).
- Het budget wordt groter. 20% van de shoppers is van plan dit jaar meer uit te geven aan cadeaus dan vorig jaar: 27% verwacht deze feestdagen tussen de € 251 en € 1000 uit te geven aan al hun cadeaus. Onderschat daarbij de koopkracht van de jongere shopper niet: Gen Z (35%) en Millennials (40%) zijn meer geneigd dan welke andere leeftijdsgroep om hun budget voor deze feestdagen uit te breiden ten opzichte van vorig jaar. Binnen Gen X is dit 12% en onder Babyboomers 7%. Ondanks het hogere budget, houdt 62% van de shoppers zich wel het liefste aan een vast budget om het perfecte cadeau te vinden (38%).
- De verkoop op Black Friday groeit en blijft digitaal. Hoewel sommigen een terugval in Black Friday shopping voorspellen, verwacht Klarna dat deze dag juist populair blijft: 39% van de shoppers is van plan dit jaar tijdens Black Friday te gaan shoppen. Dit geldt met name voor shoppers van Gen Z (72%) en Millennials (66%). Ook onder Klarna shoppers is de dag populair. Zij gaven vorig jaar bijna 4x meer (392%) uit op Black Friday dan op een gemiddelde dag in november 2020. Meer dan 7 op de 10 Nederlanders is van plan het grootste deel van hun aankopen tijdens Black Friday online te doen. Dit is een kleine daling ten opzichte van de 78% vorig jaar. Maar toen waren winkels nog gesloten door de coronamaatregelen, waardoor het hoge digitale percentage dit jaar juist opvalt.
- Shoppen via livestream wordt populair. Livestream-shopping zou weleens de ster van deze feestdagen kunnen worden - althans bij een jonger publiek. Meer dan de helft van Gen Z (53%) en de Millennials (57%) zeggen geïnteresseerd te zijn in het bekijken van livestream shopping-evenementen, waarbij merken producten presenteren en promoten en via digitale platforms contact maken met het publiek. Oudere generaties zijn minder enthousiast: 20% van Gen X en 9% van de Babyboomers wil door middel van livestreaming geïnspireerd worden.
- Cadeaus geïnspireerd door social media. De invloed van sociale media op shoppers is bij het jonge publiek ongeëvenaard. De overgrote meerderheid van de jongere shoppers - 74% van Gen Z en 64% van de Millennials - zegt dat ze een product hebben gekocht nadat ze het op sociale media hadden gezien. De kracht van deze platforms strekt zich ook uit tot oudere doelgroepen: 34% van de Gen Xers en 23% van de Babyboomers geven aan dat ze zijn beïnvloed door hun feeds. Welk platform heeft de grootste impact? Instagram is het populairste platform onder Gen Z (63%), terwijl Facebook de grootste drijfveer voor aankopen is onder Millennials (61%), Gen X (73%) en Babyboomers (78%).
Wilko Klaassen, General Manager van Klarna in Nederland: “Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlanders dit jaar vroeger dan ooit van plan zijn om aankopen te doen voor de feestdagen, en dat zij best bereid zijn om hier meer budget voor vrij te maken. Het is dan ook zaak voor ondernemers om zich - mits zij dit nog niet hebben gedaan - voor te bereiden op (vroege) shoppers. Hierbij is het, net als vorig jaar, enorm belangrijk dat zij ook online zichtbaar zijn.”
* De conclusies in dit persbericht zijn gebaseerd op een analyse van data uit diverse onderzoeken: een enquête onder 1.000 Nederlandse consumenten tussen 18 en 66 jaar*, de meest opgeslagen items in de functie ‘Collecties’ in de Klarna-app tussen januari-juli 2021 en Klarna shopgegevens van online aankopen in november en december 2020. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2021 door onderzoeksbureau Dynata.
** De definities van de leeftijdsgroepen zijn: Gen Z (18-24); Millennials (25-40); Gen X (41-56) en Boomers (57-66).